Herbjørg Wassmo (NO)

Herbjørg Wassmo (f. 1942) var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 1981 for 'Huset med den blinde glasveranda', men fik den først i 1987 efter at have afsluttet romanerne om Tora med yderligere to bind ('Det stumme rum', 'Hudløs himmel'). Trilogien er udgivet samlet under titlen Tora trilogien (oversat til dansk af Annelise Ebbe) og handler om pigen Toras liv i en bygd i det nordlige Norge med en barndom præget af fattigdom og misbrug, som sætter voldsomme og varige spor i hendes sind.

Forfatteren er endvidere kendt for trilogien om Dina ('Dinas bog', 'Lykkens søn' og 'Karnas arv', oversat af Annelise Ebbe), en ganske anden historie, selv om der er fællesnævnere i forhold til Tora bøgerne, hvad angår miljø, temaer og dramatik. Trilogien blev filmatiseret i 2002 med titlen 'Jeg er Dina' og handler om stærke lidenskaber, voldsomme dødsfald, magt og skyld i skildringen af den viltre og utæmmelige Dinas liv og opvækst i 1800-tallets Nordnorge.

I flere af sine seneste romaner har Wassmo inddraget selvbiografisk materiale om sit eget liv og egen slægt. Den autobiografiske roman Disse øjeblikke (oversat af Annelise Ebbe) omhandler forfatterens opvækst med overgreb, tidligt moderskab og et ulykkeligt ægteskab. Fortællingen  om Herbjørg Wassmos liv er fortællingen om en kvinde, der vokser op i et traditionelt nordnorsk samfund under datidens forventninger og begrænsninger i et hjem med en glædesløs og trist stemning.

Forfatterens tilværelse blev således formet af samfundets gængse vilkår med begrænsede handlemuligheder for en ung kvinde. Hun blev tidligt gravid og forlod sit barn for at gå i gymnasiet i en anden by. Senere læste hun til lærer, mens sønnen voksede op hos sine bedsteforældre. Allerede i ungdommen læste Wassmo meget og skrev digte i smug, som hun indsendte til aviser og blade. I romanform serveres historien om Herbjørg Wassmos liv og vej mod en international forfatterkarriere, og den giver en forståelse for nogle af forfatterskabets vigtige og tunge tematikker som skyld, skam og svigt.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hendes bøger på Litteratursiden.

Herbjørg Wassmo (English)

Herbjørg Wassmo is a Norwegian author, who won the Nordic Council Literature Prize in 1987 for her trilogy ‘Tora Trilogy’, which is about a girl, who grows up in a northern part of Norway. Her childhood is affected by poverty and abuse. In Herbjørg Wassmo’s latest works she incorporates material of her own life and relatives. In her autobiographical literature she serves the story of her life, heading towards an international authorship and provides understanding to some of the authorship’s heaviest themes, such as guilt, shame and betrayal.


Foto: Rolf M. Aagaard / Norsk Gyldendal

 

Undervisningen på Folkeuniversitetet er aflyst til og med 7/2 pga. coronasituationen. Se forelæsninger online, efter påske og i efteråret.