Ekstern arrangør
Vil du være med til at skabe litteraturoplevelser under LiteratureXchange?
LiteratureXchange udfolder sig i hele Aarhus, både på byens store og små scener såvel som rundt i byrummet på utraditionelle lokationer. Cirka halvdelen af arrangementerne under LiteratureXchange arrangeres af programgruppen under LiteratureXchange, mens den anden halvdel realiseres af foreninger, kulturinstitutioner, enkeltpersoner og andre med lyst til at skabe litteraturoplevelser for unge og voksne.
I 2022 bidrog over 100 samarbejdspartnere og eksterne arrangører med at realisere festivalen.
Som ekstern arrangør kommer dit arrangement til at indgå i både det fysiske og det digitale festivalprogram. Programgruppen under LiteratureXchange bidrager gerne med sparring, hjælp til at booke lokaler eller andet, men du står selv for at planlægge, finansiere og afvikle arrangementet.
LiteratureXchange sørger for det praktiske vedrørende billethåndtering, men alle indtægter fra billetsalget tilfalder dig som arrangør. Du betaler ikke for at komme med i programmet, men skal selvfølgelig selv afholde alle udgifter til arrangementet.
Bemærk i øvrigt, at der eksempelvis er mulighed for at søge Statens Kunstfond og Aarhus Kommunes Initiativpuljen (modtager løbende ansøgninger) eller for de større initiativer Kulturudviklingsspuljen (deadline 1. februar). Skriv til programredaktionen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du har spørgsmål, har brug for hjælp til at finde en scene eller mangler sparring på din idé.
OBS: Deadline for at komme med i det trykte program er 1. marts 2023, hvor DENNE FORMULAR skal være udfyldt og sendt.
Nedenfor kan du læse mere om temaerne for LiteratureXchange 2023 og kriterierne for at få dit arrangement med i festivalen.
Kriterier for optagelse i programmet
For at sikre et program med en stærk, skønlitterær og international profil bedes du forholde dig til nedenstående kriterier.
- Det internationale perspektiv
På hvilken måde har jeres programpunkt et internationalt perspektiv? Er der internationale medvirkende, er emnet af international relevans, eller er der andre aspekter, der kvalificerer programpunktet til at indgå i en international festival? - Det skønlitterære perspektiv
Det kendetegner LiteratureXchange, at skønlitteraturen blandes med andre kunstneriske genrer, forskning og/eller overraskende konstellationer, men det er en forudsætning for at komme med i programmet, at skønlitteratur (herunder skriveproces og læsning/lytning af skønlitteratur) spiller en væsentlig rolle i arrangementet. - Målgruppe
Som ekstern arrangør får du dit arrangement med i festivalens trykte program, ligesom det vises på litx.dk. Det er væsentligt, at du herudover overvejer, hvordan du selv kan være med til at markedsføre arrangementet og hele festivalen via dine formidlingskanaler, samarbejdspartnere og netværk.
Temaer for LiteratureXchange 2023
I 2023 tager LiteratureXchange desuden afsæt i følgende tre temaer. Det er ikke et krav, at dit arrangement lægger sig ind under temaerne.
Verdensmål #13 - Klimaindsats
LiteratureXchange sætter i 2023 fokus på FN’s verdensmål #13 – Klimaindsats, der udgør et bredt tematisk spor i festivalens programaktiviteter. Med afsæt i skønlitteraturen skal vi have nye perspektiver på klimakrisen, ud i naturen, oparbejde nye klimakundskaber og undersøge fremtiden i spændet mellem undergang og håb - mellem dystopi og utopi. Målet er desuden at skabe en mere klimavenlig litteraturfestival ved at initiere en række varige ændringer i festivalens maskinrum.
Østeuropa
Østeuropa præger lige nu den politiske dagsorden og avisernes overskrifter. Under LiteratureXchange 2023 går vi på opdagelse i de mange nye udgivelser fra de tidligere sovjetstater med særligt fokus på Rusland og Ukraine, der lige nu fylder i forlagenes lister over oversat skønlitteratur, og genbesøger de store østeuropæiske klassikere. Hvad fortæller litteraturen os om fortid og nutid hos vores naboer mod øst?
Litteratur og film
Under programsporet ’Litteratur og film’ bevæger vi os i krydsfeltet mellem litteraturen og filmkunsten. Vi finder popcornene frem og lader os hensynke i filmens verden, mens vi spørger til forskelle og ligheder i filmens og litteraturens fortællinger og poesi, og vi sætter forfattere, forskere, anmeldere og instruktører i samtale om fortolkninger og virkemidler. Vi undersøger også de nye tværæstetiske lydbogsindspilninger, der med brug af skuespillere og lydeffekter, synes at stille sig med en fod i hver lejr.
Vi håber, at du har lyst til at være med, og glæder os til samarbejdet!