Gå til indhold
Indhold begynder her

Jan Guillou (SE)

Forfatter Jan Guillou
Foto: Anna-Lena Ahlström.

Jan Guillou har for længst indtaget pladsen som en af Sveriges bedst sælgende forfattere med et bredt repertoire af blandt andet familiekrøniker, spionromaner og historiske romaner. Guillou har arbejdet som journalist i mange år ved siden af sin karriere som forfatter, hvor han blandt andet skriver om vestens hykleri og racisme mod muslimer, som også ligger til baggrund for forfatterskabet. Hans bøger bærer præg af en samfundsbevidsthed, hvor mennesket er set som skabt i lyset af samfundet og præget af tidens politiske strømninger og tanker.

Med ’Coq Rouge’ fra 1986 indledte han den 10-bindsserie om spionen Carl Hamilton, der først ville blive afsluttet i 1996, og som på bedste James Bond-manér vælter sig i kvinder og er det hemmelige våben imod onde kræfter i verden. Med afslutningen på Hamilton-serien tog Guillou sit forfatterskab i en ny retning: den historiske roman. Med fire bind fortæller Guillou om den svenske adelsmand Arn Magnusson, der vokser op i et kloster og bliver trænet som tempelridder, der kulminerer med, at han bliver sendt til Jerusalem for at bekæmpe saracenerne. Guillous har med serien ønsket at udfordre idéen om den nordiske kultur som særegen for Norden for i stedet at synliggøre billedet af Norden som et område stærkt influeret af islam og Mellemøsten.

I maj 2022 er Guillou aktuel med romanen 'Den der dræbte helvedes engle', hvor han tager Carl Hamilton-karakteren op igen. Romanen handler om journalistveteranen Erik Ponti og hans gamle ven, Carl Hamilton, der går sammen om at bekæmpe velorganiseret kriminalitet og uretfærdighed i samfundet. 'Den der dræbte helvedes engle' er første bog i en planlagt serie om makkerparret.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.dk.
 
*ENGLISH*

The Swedish author Jan Guillou has written a wide array of novels in all genres from spy novels to historic tales. His book Coq Rouge from 1986 started a series of ten books, all of them revolving around the spy Carl Hamilton who spends his time seducing women and saving the world from evil. Guillou has since written historic novels about the crusader Arn Magnusson and his fight against the Saracens.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer