Gå til indhold
Indhold begynder her

Elin Cullhed (SE)

Forfatteren Elin Cullhed
Foto: Sofia Runarsdotter.

Svenske Elin Cullhed udgav i 2021 romanen Eufori om de sidste år af den amerikanske forfatter Sylvia Plaths liv, der indkasserede hende både priser og hæder fra kritikerne. Bogen udkommer på dansk i den 21. april 2022 og er planlagt til udgivelse på yderligere 23 sprog.

I Eufori behandler Cullhed blandt andet forfatterens skabelsesproces og de egoistiske valg, man bliver nødt til at tage for at skabe ro til at skrive. Cullhed blev draget af Sylvia Plaths liv, ikke på grund af den tragiske afslutning på hendes liv, men derimod det kaotiske liv som mor, kvinde og forfatter. Cullheds fascination af Plath begyndte, da hun selv stod i en lignende situation med små børn og en mand, der også er forfatter, hvor den ensomhed og egoisme forfattertilværelsen kræver for alvor blev sat på prøve. I Eufori fortæller hun om den magtkamp mellem Sylvia Plath og hendes mand Ted Hughes, som i hendes samtid blev set som litterær overlegen, og romanen bliver samtidig en kritik af moderskabets overskyggende element af kvindelivet, hvor kvindens karriere bliver nedprioriteret til fordel for mandens.

Cullhed debuterede med ungdomsromanen Guderne om tre veninders provinsliv og forsøget på at finde sig selv i en sommetider barsk og rå virkelighed.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.dk.
 
*ENGLISH*

The Swedish author Elin Cullhed had her Danish debut with the novel Euphoria. She won the prestigious August Award in 2021 for the novel, which is a fictitious tale about the American author Sylvia Plath and Cullhed’s own experiences with small children, the sometimes-terrifying nuclear family, and artistic creation.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer