Gå til indhold
Indhold begynder her

Naja Marie Aidt (DK)

Forfatter Naja Marie Aidt
Foto: Mikkel Tjellesen.

Naja Marie Aidt er kendt for sin skarpe og minimalistiske litteratur om det moderne liv og har vundet et hav af priser for sit store forfatterskab. Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung, og har siden skrevet værker som Bavian, Alting Blinker, Steen saks Papir, Frit flet (sammen med Line Knutzon og Mette Moestrup) og ikke mindst Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage.

De mange fortælling i novellesamlingen Bavian, som Aidt vandt Nordisk Råds Litteraturpris for, er ladet med en urovækkende spænding, hvor et enkelt ord eller en umiddelbar ubetydelig hændelse rummer kræfter, der kan skubbe hverdagen ud af kurs og få alt til at briste i et foruroligende kaos. Aidt skriver om, hvordan man som menneske kan blive skubbet til kanten og blive presset ud i situationer, hvor man ikke længere kan bevare kontrollen over hverken sig selv eller sine omgivelser.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage står som et hovedværk i forfatterskabet, et smukt sorgværk, der både er en personlig kærlighedsfortælling til forfatterens søn, der døde i en ung alder, og en beretning om, hvordan man kommer gennem sorgen og tilbage til livet. I 2022 blev Naja Marie Aidt tildelt Det Svenske Akademis nordiske pris, også kaldet den lille nobelpris, for sit forfatterskab, og i den anledning kan du møde forfatteren til LiteratureXchange og få et indblik i et af de største, danske forfatterskaber lige nu.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.dk.
  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer