Gå til indhold
Indhold begynder her

Marilynne Robinson (US)

Forfatter Marilynne Robinson
Foto: Alec Soth.

Marilynne Robinson deltager digitalt ved et arrangement til LiteratureXchange.
Hun er én blandt de mange internationale og danske forfattere, du kan opleve digitalt.

Marilynne Robinson har opnået klassikerstatus inden for amerikansk litteratur med sine stillestående og yderst realistiske skildringer af det amerikanske Midtvesten. Hun formår som en amerikansk udgave af Herman Bang og Steen Steensen Blicher, at indkapsle verdens stille eksistenser og portrættere en helt almindelig hverdag fra en helt almindelig, amerikansk landsby. Der skulle heller ikke mere til end debutromanen, Hus og hjem (1980), før Marilynne Robinsons stillestående handling og poetiske sprog, indkasserede hende en stor fanskare og gjorde hende til en sand legende i skildringen af det virkelige USA.

Debutromanen om søstrene Ruth og Lucille, der vokser op i en lille, amerikansk landsby og langsomt konfronteres med individets mange muligheder, står som en milepæl i Marilynne Robinsons forfatterskab, men det var først med romanen Gilead (2004), at Robinsons forfatterskab fandt sin vej. Historien om landsbyen Gilead indledes med John Ames, der på sit dødsleje nedskriver et brev om sin slægtshistorie til sin lille søn, hvormed Robinson formår at give et billede af USA fra den amerikanske borgerkrig til 1956 med tab af tro, raceproblematikker og hverdagens økonomiske og menneskelige udfordringer.

Religion har fyldt meget i Robinsons opvækst, og mange af hendes romaner såvel som hendes essaysamlinger er derfor genstand for teologiske diskussioner. Igennem præsten John Ames, som vi møder i Gilead, præsenteres læseren for religiøse overvejelser og refleksioner igennem hverdagslivets konfrontationer og ubestemmeligheder.

Marilynne Robinson skriver ikke romaner med store handlinger og persongallerier, men hun skriver store romaner. Hendes stillestående handlinger skaber et rum, hvor hendes stille eksistenser kan udfoldes igennem smukke beskrivelser og lange dialoger og skabe de psykologiske personskildringer, som gør Robinson til en legende inden for amerikansk litteratur. I et poetisk sprog skriver hun det virkelige og hverdagslige USA's historie, imens hun reflekterer over livets store spørgsmål og naturens små mirakler.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hendes bøger på Litteratursiden. 

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer